Kokenut nobelisti

Kirjoitus on osa blogisarjaa, jonka aiemmat osat on julkaistu täällä.

A Night with the Space Nobelists -sarjan kolmannessa jaksossa vieraana oli kosmologi Adam Riess. Hän toimii professorina Johns Hopkinsin yliopistossa ja Yhdysvaltain Space Telescope Science -instituutissa.

Palkintonsa Riess sai maailmankaikkeuden kiihtyvän laajenemisen havaitsemisesta yhdessä kollegoidensa Brian Schmidtin ja Saul Perlmutterin kanssa. Valtaosa jakson sisällöstä koskettikin itse tutkimusaihetta.

“Universumin laajeneminen on havaittu jo lähes sata vuotta sitten. Kun katselemme ympärillämme olevia galakseja, ne näyttävät liikkuvan meistä kauemmas. Havaitsemme saman kaikissa galakseissa ja tiedämme, ettei sijaintimme ole mitenkään erityinen. Voimme todeta sen johtuvan universumin laajenemisesta.”

Riessin ja kollegoiden 1990-luvulla tekemä havainto maailmankaikkeuden kiihtyvästä laajenemisesta oli kuitenkin aikanaan vallankumouksellinen. Ilmiön sanotaan johtuvan pimeän energian vaikutuksesta, mutta sen tarkempi luonne on edelleen vailla tyhjentävää selitystä.

Vuonna 2011 Nobelin fysiikan palkinnon pokannut Riess tarjosi jaksossa myös pitkäaikaisemman nobelistin näkemyksen palkinnon merkitykseen. Uransa aikana hän on ehtinyt nähdä, kuinka maailman kuuluisimman palkinnon vastaanottaminen muuttaa kanssaihmisten suhtautumista ja tarjoaa tutkijalle ennennäkemättömiä mahdollisuuksia. Samalla se voi muuttaa työn luonnetta odottamattomalla tavalla.

“Sain palkinnon sain 41-vuotiaana. En ollut valmis lopettamaan tutkimustyötä. Jos ajastaan ja tutkimustyöstään ei pidä kiinni tiukasti, muut tehtävät vievät kaiken ajan. Ne voivat olla hauskoja ja kiinnostavia tehtäviä, mutta ajattelin, että jos nyt lopetan tutkimustyön, en saa enää jatkaa sitä.”

Riess onkin jatkanut tutkimustyötään edelleen hyvin aktiivisesti. Jaksossa hän otti kantaa myös Nobelin palkinnon merkitykseen.

“Joskus luullaan, että Nobel-palkittu tietää vastauksen kaikkeen, että olisimme tosi viisaita. Ei Nobel-palkinto siitä kerro. Sitä ei jaeta erityisen viisaille, se jaetaan löydön tekemisestä. Yritän pitää sen mielessäni ja muistaa, miten päädyin tähän.”

Jakson voit katsoa täällä.

Tommi Tenkanen

Kirjoittaja on teoreettisen fysiikan dosentti, joka toimii tällä hetkellä tutkimusrahoituksen asiantuntijana Aalto-yliopistossa. Aiemmin hän on toiminut tutkijana Suomessa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa, sekä kirjoittanut kaksi tietokirjaa ja lukuisia artikkeleita kosmologiasta.