Greatest Physicists in History

The Finnish Physical Society organises with Physics Alumni of Aalto University “Greatest Physicists in History” (“Historian Suuret Fyysikot”) lecture series at Tieteiden talo (Kirkkokatu 6, 00170 Helsinki).

Upcoming lectures

The next event in the lecture series will be organized 2nd March, 2020 at 18:00. The lecture will be in Finnish.

FT, TkT Johan Stén kertoo Leonhard Eulerin elämänvaiheista ja tieteestä.

Leonhard Euler oli 1700-luvun tuotteliain matemaatikko ja teoreettinen fyysikko. Hän edisti miltei kaikkia matematiikan osa-alueita, sekä kehitti mekaniikan ja taivaanmekaniikan analyyttisiä menetelmiä. Hän toimi menestyksellä kahden valistuneen yksinvaltiaan, Fredrik Suuren ja Katariina Suuren, akateemikkona.

Tilaisuutta voi seurata myös suoratoistona täältä

Johan Stén on tieteen ja tekniikan historioitsija sekä matematiikan historian opettaja Helsingin yliopistolla.

Past lectures

  • Lise Meitner: The master physicist and her struggle against prejudice, presented by Lars Bergström, Stockholm University, 8.2.2019. The slides can be found from here. A related article (in Finnish) published at Faculty of Science webpages.  
  • Marie Curien elämä ja tiede, esittäjänä Pekka Pyykkö, 27.11.2017. “Marie Curie oli mukana radioaktiivisuuden perusteiden selvittämisessä, uusien alkuaineiden Po ja Ra löytämisessä sekä radiumin lääketieteellisten sovellutusten kehittämisessä. Hän sai fysiikan Nobelin palkinnon (1/4, 1903) sekä kemian Nobelin palkinnon (1911). Marie Curien merkitys esikuvana ja roolimallina oli suuri.”
  • Richard Feynman, fyysikoiden fyysikko, esittäjänä Kari Enqvist, 3.10.2016. “Feynman voitti Fysiikan Nobel-palkinnon vuonna 1965 saavutuksistaan kvanttielektrodynamiikan kehittäjänä. Hänet tunnettiin myös taitavana opettajana ja fysiikan kansantajuistajana. Millainen hän oli ihmisenä ja tiedeyhteisön jäsenenä? Mitä muita saavutuksia hänellä oli yhteiskunnassa?
  • Isaac Newton, Mikä mies oli Sir Isaac?, esittäjänä Anto Leikola, 1.12.2015. “Miten Sir Isaac menestyisi tämän päivän maailmassa? Mitä voimme oppia häneltä fysiikan peruslakien lisäksi?